Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Успішний звіт ФЕМу

20 січня 2021 року директорка ННІ ФЕМ імені Олега Балацького Васильєва Т.А. презентувала щорічний звіт інституту. Традиційно для останнього часу збори проходили он-лайн, на платформі CISCO. Звітування проходило за всіма напрямками роботи інституту: навчальним, науковим, профорієнтаційним, інформаційно-рекламним, міжнародним, позанавчальним.

Незважаючи на пандемічні наслідки, результати роботи інституту є цілком позитивними. Так, відбулося зростання вступу на бакалаврські освітні програми на основі ПЗСО, зросла кількість іноземних студентів, зріз у порівнянні з 2019 роком загальний контингент аспірантів та докторантів. У 2020 році на ФЕМ вступили іноземні аспіранти з Гани, Китаю, Польщі, Ізраїлю.

Профорієнтація у web-середовищі характеризувалася значним збільшенням новин та інформаційних повідомлень, яка на сайті інституту та кафедр, так і у соціальних мережах. Протягом 2020 року було проведено серію вебінарів для викладачів та студентів, а динаміка кількості занять, проведених за участі практиків зросла у декілька разів.

Потужним досягнення 2020 року стало входження бізнес-школи Сумду в ТОП 401-500 рейтингу Таймс.

Значним результатом року стало зростання кількості викладачів, які взяли участь у віртуальній академічній мобільності майже на 90%. Було проведено серію віртуальних класів з Маврікійською бізнес-школою, Вашингтонським університетом, Сілезійським технологічним університетом, Університетом Меріленду.

Зросла кількість освітніх та наукових грантів. Так, загалом у 2020 році було подано 42 заявки на міжнародні грантові програми, з них 9 отримало фінансування, отримано перемогу за 4 проєктами Жана Моне.

З 10 проєктів Національного фонду досліджень України, які виграно СумДУ – 5 належать ФЕМу. У порівнянні з 2019 роком кількість публікацій до наукометричних баз Scopus та Web of Science зросла більше ніж у 2 рази, частка осіб, які мають індекс Гірша складає майже 80%. При цьому, загальний приріст цитувань у 2020 році по ННІ ФЕМ у БД Scopus склав більше 1000, у БД WoS більше 500, кількість викладачів, які мають більше 5 публікацій цих базах постійно зростає.

Дистанційне навчання не завадило фемівським студентам отримати більшу, у порівнянні з 2019 роком, кількість призів на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт.

В 2020 році студентами ННІ ФЕМ були ініційовані та успішно реалізовані ряд позанавчальних проєктів, таких як: «Школа студентського куратора ФЕМ»; розіграш “Giveaway від ФЕМчику”, квартирник в студентському кафе “Спортлайн”; захід “Масляна”, турніри з комп’ютерних ігор “Mortal Combat” та “DOTA-2”; турнір з пейнтболу “Paintball Cup”; зареєстровано акаунт студентського активу в популярній соціальній мережі “Tik Tok”, в якій студенти ННІ ФЕМ діляться відеороликами на студентську тематику.

Все це, безумовно, неповний перелік досягнень, який отримано колективом ННІ ФЕМ імені Олега Балацького.

Бажаємо колегам міцного здоров’я та нових здобутків у новому 2021 році.