Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

УЧАСТЬ СТУДЕНТІВ У ПРОЕКТІ «PROMETHEUS»

Студенти-фінансисти групи Ф-51 впродовж осіннього семестру 2016/2017 навчального року взяли активну участь у проходженні онлайн-курсу «Основи оподаткування в Україні» в українській освітній онлайн-платформі «Prometheus». Проходження курсу відбувалося одночасно з вивченням університетської програмної дисципліни «Оподаткування підприємств» (викладач ─ доцент Зайцев О. В.). Майже всі студенти групи успішно пройшли онлайн-курс та отримали відповідний сертифікат від компанії «Фінансистент ТОВ». Це дало позитивні наслідки. Підсумкова атестація з навчальної дисципліни «Оподаткування підприємств» показала високі результати знань студентів у сфері оподаткування.

«Prometheus» ─ український громадський проект масових відкритих онлайн-курсів. Головною метою проекту є безкоштовне надання онлайн-доступу до курсів університетського рівня всім бажаючим, а також надання можливості публікувати та розповсюджувати такі курси провідним викладачам, університетам та компаніям. Існує стереотип про те, що освіта ─ це щось дуже консервативне, щось таке, що не змінюється століттями. Але, насправді, зараз освіта, можливо, ─ найбільш динамічна та інноваційна галузь суспільства. Зараз в освіті відбуваються зміни, яких не було вже більше 500 років. Сьогодні ми стаємо свідками процесу, коли освіта стає доступною та безкоштовною для кожного бажаючого. В інтернет-просторі з’явились відкриті онлайн-курси. Це нове явище в освіті. Так, восени 2011 року у Стэнфордскому університеті (США) запустили перші масові онлайн-курси, які зібрали величезну аудиторію. Деякі з них перевищували 160 000 слухачів. І з цього моменту зростання масових відкритих онлайн-курсів як формату стає надзвичайно швидким. В тому ж 2011 році було створено Coursera, в 2012 було створено edX, саме цей рік став роком відкритих онлайн-курсів, за висловом The New York Times. Вже в 2013 році було створено українську освітню онлайн-платформу Prometheus.
На думку викладача Олександра Зайцева участь студентів у проекті «Prometheus» паралельно з вивченням такої ж, або близької за змістом дисципліни значно підвищує якість навчання та надає студентам навички фахового самовдосконалення.