Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ЖИТТЯ ФОП В УМОВАХ КАРАНТИНУ

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон № 540-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

У зв’язку з введенням даного Закону виникло багато питань: кого саме стосуються норми Закону з ФОПів; чи потрібно змінювати групу, оскільки збільшено ліміти; як розраховувати розмір доходів у 2020 році; та інші.

Відповіді на ці та багато інших питань можна було отримати під час вебінару «ФОПівське життя в умовах карантину» від Мар’яни Кавин, податкового консультанта CAP/CIPA, DipIFR, IFA, до якого підключилась доцент кафедри фінансів і підприємництва, І.Й. Плікус.

Отже, резюме за підсумками вебінару:

(1) Перехід на іншу групу через збільшення обсягу доходів можливий тільки з ІІІ кварталу. Нагадаємо, що Законом збільшено ліміти для ФОП:

– для 1-ої групи – з 0,3 млн до 1 млн грн.;

– для 2-ої групи – з 1,5 мільйонів до 5 мільйонів;

– для 3-ої групи – з 5 мільйонів до 7 мільйонів.

(2) Звільнення від ведення книг обліку доходів/витрат, діє тільки якщо її ведення повинно було розпочатися після встановлення карантину, а протягом 3 місяців з дня припинення карантину ФОП мають подати до контролюючих органів заповнену книгу, що включає доходи/витрати, здійснені протягом карантину.

(3) Також лектор розповіла про порядок розрахунку граничних сум доходів для «єдинників» 1-3-ої груп у зв’язку зі збільшенням їх розмірів (більш детально можна прочитати за лінком.

Дякуємо організаторам вебінару та І.Й.Плікус за “тримання руки на пульсі”.